fbpx

16 July Current Affairs In Hindi PDF | Daily Current Affairs In Hindi PDF

Current Affairs In Hindi PDF

0

16 जुलाई करंट अफेयर्स पीडीएफ डाउनलोड

15 July Current Affairs In Hindi PDF:- Current Affairs of India in Hindi, Daily Current Affairs in Hindi, Current Affairs in Hindi, Today Current Affairs PDF in Hindi and Monthly Current Affairs PDF In Hindi, Today current Affairs in Hindi to present to you is present for. Current Affairs in Hindi Today Friends, Months Current Affairs is very important. And you can read Current Affairs in Hindi from this post and these Latest Current Affairs, GK Current Affairs 2022 Notes and PDF are provided absolutely free of cost. And all these Study Material (Study Material) for all your Government Exams (Government Exams) like – UPSC, SSC, POLICE, RRB NTPC, STATE PCS, UPSSC etc. can play a very important and important role in

 

 Reasoning Cube And Dice Question Answer In Hindi PDF Free Download

 

Top Current Affairs Notes in Hindi

16 July Current Affairs In Hindi PDF | Daily Current Affairs In Hindi PDF

Current Affairs In Hindi PDF || Current Affairs 2020 in Hindi

Current Affairs PDF Download 2022 In Hindi :- Friends, you know about current affairs, what happens in current affairs. What kind of information is included in this? So friends, we give you information about the Yearly Compilation of Current Affairs. Friends, in today’s post, we have attached Current Affairs PDF Download 2022 in Hindi, Current Affairs in Hindi PDF. Best Daily Current Affairs for UPSC, Current Affairs in Hindi, Daily Current Affairs as well as Current Affairs Questions PDF as well as Handwritten Notes are also made for you.

 

 Reasoning Cube And Dice Question Answer In Hindi PDF Free Download

 

Best Current Affairs Notes in Hindi

 

Maths Free PDF > Click Here To Download English PDF > Click Here To Download
GK Free PDF > Click Here To Download  Reasoning Free PDF > Click Here To Download
GS Free PDF > Click Here To Download  History Free PDF > Click Here To Download
Computer PDF  > Click Here To Download  Geography Free PDF > Click Here To Download

 

Current Affairs One Liner Question and Answer

प्रश्न 1. विश्व आर्थिक मंच (World Economic Forum) के ग्लोबल जेंडर गैप इंडेक्स 2022 में भारत का नाम कोनसे स्थान पर दर्ज है ?

उत्तर – 135 वें स्थान पर 

प्रश्न 2. उनका नाम क्या है जो हाल ही में, लगातार 13 बार T20 मैच में जीत हासिल करने वाले क्रिकेट इतिहास के पहले कप्तान बन गए है ?

उत्तर – रोहित शर्मा

प्रश्न 3. रक्षा मंत्रालय के द्वारा हाल ही में, वर्ष 2025 तक रक्षा उत्पाद के लिए कितने करोड़ रुपए का लक्ष्य रखा गया है ?

उत्तर – 1.75 लाख करोड़ रुपए का 

प्रश्न 4. बताइये की केंद्र की नयी शिक्षा को लागू करने की प्रक्रिया को शुरू करने वाला हाल ही में , देश का पहला राज्य कौन सा राज्य बना है ?

उत्तर – उत्तराखंड राज्य 

प्रश्न 5. वर्ष 2022 के जून माह में उपभोक्ता मूल्य सूचकांक (consumer price Index) पर आधारित खुदरा मुद्रास्फीति का प्रतिशत बताइये ?

उत्तर – 7.01 प्रतिशत ( फीसदी ) 

प्रश्न 6. टाइम मैगजीन (time magazine) के द्वारा हाल ही में, इस साल भारत के कोनसे दो स्थानों को ”एक्सप्लोर करने हेतु 50 असाधारण स्थलों” में नामित किया जा चूका है।

उत्तर – अहमदाबाद तथा केरल को 

प्रश्न 7. वह कौन है जिनको जापान सरकार के द्वारा हाल ही में, आर्डर ऑफ़ द राइजिंग सन (order of the rising sun)  गोल्ड एंड सिल्वर स्टार (gold and silver star) पुरस्कार से सम्मानित किया गया है ?

उत्तर – नारायण कुमार जी को 

प्रश्न 8. केंद्र सरकार के द्वारा राष्ट्रव्यापी अभियान ‘हर घर तिरंगा’ को किस स्वतंत्रता दिवस के दिन शुरू किया जा रहा है ?

उत्तर – 75 वें स्वतंत्रता दिवस पर 

प्रश्न 9. कागज आयात निगरानी प्रणाली (Paper Import Monitoring System) वर्ष 2022 में कोनसे महीने से शुरू किया जा रहा है ?

उत्तर – 1 अक्टूबर को 

प्रश्न 10. केंद्रीय मंत्री श्रीमान पीयूष गोयल जी द्वारा हाल ही में, कोनसी जगह पर ‘राष्ट्रीय फैशन प्रौद्योगिकी संस्थान (National Institute of Fashion Technology) का उद्घाटन किया गया था ?

उत्तर – पंचकूला में 

 

 

 

Daily Current Affairs 

Daily Current Affairs Download PDFs
15 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
16 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
17 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
18 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
19 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
20 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
21 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
22 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here
23 Jully Current Affairs In Hindi PDF Click Here

 

करंट अफेयर्स इन हिंदी क्वेश्चन आंसर 2022

Friends, these notes and PDFs of 15 July 2022 Daily, Daily Current Affairs will prove to be very beneficial in all your upcoming government exams. Through Today Current Affairs, Best Monthly Magazines for Current Affairs for UPSC, we will give you current affairs, what is happening in India or the world. Whether it is in the field of science, in the field of art, in the film industry or in politics, in the banking sector, in the field of education, in the field of medicine, what changes are taking place. Have to know about them.

 

 Reasoning Cube And Dice Question Answer In Hindi PDF Free Download

 

MATHS / गणित
ENGLISH / अंग्रेजी
HINDI / हिंदी
GEOGRAPHY / भूगोल
Other Links
PLEASE LIKE AND FOLLOW OUR FACEBOOK PAGE FOR LATEST UPDATES

 

PLEASE JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL

pdfgovtexam.com is India’s leading educational online mach, here you can prepare for all types of government and non-government exams like MBA, CAT, Hotel Management, Bank PO, RBI, SBI PO, NABARD, BSRB Recruitment, SCRA, Railway Recruitment , LIC AAO, GICAAO, Asst. Grade, UDC, LDC, SSC MTS, SSC CPO, SSC JE, HSSC, Tax, Central Excise, CBI, CPO, B ED, MBBS, IAS, PCS, IFS, UPSC CDS, UPPSC, BPPSC, MPPSC, UPSSSC, WBPSC, You can also download PDF of AFCAT, BPSC, Defense exam, police, patwari, Clark, VDO and other exams.

Disclaimer

If you are the creator of this PDF or it has been created by you and you have any kind of objection, then you must inform us by mail at Contact@pdfgovtexam.com. We will be removed from here. If you have any complaint or suggestion, feel free to contact us, we will solve you as soon as possible.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.